Γενικά

Αντιβιοτικά και αλκοόλ

Τα αντιβιοτικά είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής. Βρίσκονται μαζί με την ανακάλυψη του εμβολιασμού, στις σημαντικότερες εξελίξεις της σύγχρονης ιατρικής και έχουν σώσει και σώζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Είναι φυσικό τα αντιβιοτικά έχουν παρενέργειες, όπως όλα τα φάρμακα, αλλά τα πλεονεκτήματα τους είναι τεράστια.
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, εσφαλμένα, πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά και το αλκοόλ δεν πρέπει να συνδυάζονται σε καμία περίπτωση. Υπάρχει μια ιστορική εκδοχή, η οποία μπορεί να εξηγήσει αυτή την πεποίθηση!

man taking pill

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, η πενικιλίνη δοκιμάζονταν σε επιμολυσμένα τραύματα στρατιωτών. Λόγω ελάχιστης παραγωγής και διάθεσης, το φάρμακο έπρεπε να ανακτηθεί από τα ούρα των ασθενών έτσι ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί αργότερα. Πολλοί στρατιώτες που νοσηλεύονταν σε υπαίθρια νοσοκομεία στο πεδίο των μαχών ενθαρρύνονταν να πίνουν μπύρα, ως “αντίδοτο” στο στρες του πολέμου ή/και του τραυματισμού τους. Αυτό αύξανε κατά πολύ τον όγκο των παραγομένων ούρων από τους στρατιώτες και έκανε την συλλογή τους και την διαδικασία ανάκτησης της πενικιλίνης δύσκολη και χρονοβόρα. Γι’ αυτό το λόγο οι αξιωματικοί απαγόρευσαν στα στρατεύματα να πίνουν μπύρα, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση της γνώμης ότι το αλκοόλ και τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να συνδυάζονται. Κατά μία άλλη εκδοχή, οι στρατιώτες πίνανε, μεθούσανε και δεν μπορούσε το υγειονομικό στη συνέχεια να τους βρει για να κάνει τη λήψη των ούρων. Έτσι διαδόθηκε σκόπιμα ότι τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να λαμβάνονται μαζί με αλκοόλ, ένα μύθος που έφθασε μέχρι τις ημέρες μας.
Το αλκοόλ δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσοτέρων αντιβιοτικών.
Σπανίως, το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων αντιβιοτικών – όπως η δοξικυκλίνη και των τετρακυκλινών γενικότερα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιος να πάρει μεγαλύτερες δόσεις για πετύχει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Μόνο λίγα αντιβιοτικά – όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η τινιδαζόλη (Fasigyn), τριμεθοπρίμη-σουλφομεθοξαζόλη (Bactrimel) – δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάζονται με αλκοόλ διότι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις. Πίνοντας ακόμη και μικρή ποσότητα αλκοόλ μαζί με αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές παρενέργειες, όπως πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, flashing, ταχυκαρδία, δύσπνοια κ.α. Θυμηθείτε τέλος ότι αρκετά στοματικά διαλύματα επίσης περιέχουν αλκοόλ.

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125
Ιατρική Μονάδα "Ιάτωρ"
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση




Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο