Κύστη κόκκυγα

Κύστη κόκκυγα (τι είναι, συμπτώματα, πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία)

Η γνωστή κύστη κόκκυγα αναφέρεται σε μια κύστη, η οποία εντοπίζεται πάντα στην περιοχή της σχισμής ανάμεσα στους δύο γλουτούς.

gr KK
gr abscess

Πολλές φορές όμως, αναπτύσσονται συρίγγια που επεκτείνονται είτε σε κάποιον, ή και τους δύο γλουτούς, ή ακόμα και στην περιοχή πολύ πιο ψηλά από τον κόκκυγα και το τέλος της σπονδυλικής στήλης. Τα συρίγγια αυτά φαίνονται σαν μικρές τρύπες οι οποίες, όμως, επικοινωνούν κάτω από το δέρμα με την κύρια κύστη και, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο δίκτυο στην περιοχή και να κάνουν ένα απλό θέμα ιδιαίτερα πολύπλοκο στην αντιμετώπισή του.

Η αιτία δημιουργίας κύστης κόκκυγα, ή και συριγγίου δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Υπάρχουν μεν εκ γενετής κύστεις, που φαίνονται από τη νεογνική ηλικία (συγγενείς κύστεις), αλλά, πιο συνηθισμένη, είναι η ανάπτυξη των κύστεων από τις τρίχες της περιοχής, όπου λόγω τριβής και πίεσης διεισδύουν στο δέρμα (επίκτητες κύστεις). Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η εύρεση τριχών μέσα στις κύστεις δεν συμβαίνει πάντα.

Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, χιλιάδες οδηγοί των jeep του στρατού ανέπτυξαν φλεγμονή κύστης κόκκυγα. Η κατάσταση ήταν τόσο συνηθισμένη, ώστε έγινε γνωστή σαν “jeep disease”, ή “jeep seat”, δηλαδή η ασθένεια του τζιπ, ή το κάθισμα του τζιπ. Όσοι γιατροί υπηρέτησαν, ακόμα και στις μέρες μας, σε στρατιωτικό νοσοκομείο, θα θυμούνται ολόκληρους θαλάμους γεμάτους μόνο με περιστατικά κύστης κόκκυγα, που είναι συνηθισμένα στις ηλικίες των νεαρών στρατεύσιμων. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (στενά στρατιωτικά ρούχα, ώρες οδήγησης και τριβής στο κάθισμα του οδηγού) φαίνεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη φλεγμονής στην κύστη, ή το συρίγγιο, η οποία θα οδηγήσει τελικά στο χειρουργείο.

Πρόληψη

KK4

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην φλεγμονή της κύστης κόκκυγα είναι η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία (οδηγοί), η ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας στην περιοχή,  περιπτώσεις στις οποίες η σχισμή ανάμεσα στους γλουτούς είναι ιδιαίτερα βαθειά, τραυματισμός στην περιοχή, π.χ. μετά από πτώση. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξη κύστης. Τα άτομα που έχουν, ή έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα, πρέπει να διατηρούν την περιοχή καθαρή και κυρίως στεγνή, για να προλάβουν τη φλεγμονή της.

 


Συμπτώματα 

KK Abscess KK Abscess3

Το σύνηθες είναι, συμπτώματα και ενοχλήματα να μην υπάρχουν, παρά μόνο αν η κοιλότητα αυτή (η κύστη) κάνει φλεγμονή. Τότε εμφανίζεται κοκκινίλα και πόνος στην περιοχή, που μπορεί να είναι πολύ έντονος, ειδικά στο κάθισμα. Πύον (πράσινου, ή κιτρινοπράσινου χρώματος) μπορεί να βγαίνει από τις μικρές τρύπες των συριγγίων και πυρετός μπορεί να ανέβει ακόμα και μέχρι το 38,5.

 

KK abscess post

Τότε απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, αρχικά με αντιβιοτικά και, καθώς μέσα σε λίγες μέρες μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα, πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του πύου που έχει γεμίσει τη κύστη. Δείτε εδώ αμέσως μετά τη διάνοιξη του αποστήματος και την ανακούφιση των ενοχλημάτων. Δείτε επίσης ενδιαφέροντα περιστατικά στο τέλος της σελίδας.Το κανονικό χειρουργείο θα γίνει αφού ηρεμήσει η περιοχή, συνήθως μετά 15ήμερο.

 

 

Θεραπεία
Η κύστη κόκκυγα, αν δεν κάνει φλεγμονή, δεν υπάρχει κανείς λόγος να χειρουργηθεί. Αν όμως παρουσιάσει, έστω και μία φορά μόλυνση, πρέπει οπωσδήποτε να χειρουργηθεί, διότι είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί.
Επομένως, σε μία κύστη κόκκυγα, ή θα πρέπει να αγνοήσετε την ύπαρξή της, ή θα πρέπει να χειρουργηθείτε. Η τελευταία τάση να γίνεται laser αποτρίχωση στην περιοχή δεν έχει καμία λογική και δεν προφυλάσσει από το χειρουργείο, ούτε απαιτείται μετά από αυτό.
Πριν το χειρουργείο γίνεται προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη αλλά, συγχρόνως, και όλοι οι συριγγώδεις πόροι. Σε περίπλοκες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιο σκιαγραφικό, όπως το μπλε του μεθυλενίου, που θα βάψει τους ιστούς και θα μας βοηθήσει στην πλήρη αφαίρεσή τους κατά το χειρουργείο
Χειρουργικά, αφαιρούμε με ακρίβεια χιλιοστού τόσο την κύστη, όσο και κάθε συριγγώδη πόρο. Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και μηδενίζει ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.
Οι διαθέσιμες κλασσικές χειρουργικές τεχνικές είναι:

Case open KK one mo after
Αμέσως μετά την αφαίρεση Ενα μήνα μετά

 

Η «ανοιχτή μέθοδος», στην οποία η κοιλότητα που μένει μετά την αφαίρεση παραμένει ανοιχτή χωρίς ράμματα. Είναι η πιο προτιμητέα από τους περισσότερους χειρουργούς, καθώς ελέγχεται καλύτερα η επούλωση και έχει τις λιγότερες υποτροπές.

 

 

 

KK closed2

 

 

Η «κλειστή μέθοδος», στην οποία κλείνεται η κοιλότητα πλήρως με ράμματα.

 

 

 

KK closed KK partial closed

Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων, π.χ. ένα τμήμα ανοικτό και ένα άλλο κλειστό, που το προτιμούμε σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων κύστεων για να επιταχύνουμε την επούλωση.
Η «ημίκλειστη μέθοδος», στην οποία, με ένα ειδικό τρόπο ραφής, περιορίζεται η κοιλότητα, ενώ συγχρόνως, παραμένει ένα τμήμα της ανοικτό. Δεν την εφαρμόζουμε διότι, τελικά, αφήνει μια δύσμορφη κοιλότητα στην περιοχή του κόκκυγα, η οποία φαίνεται ακόμα και κάτω από το μαγιό.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια και, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τώρα, υπάρχουν κάποιοι γιατροί που αντιμετωπίζουν χειρουργικά την κύστη κόκκυγα με γενική αναισθησία, νοσηλεία στο νοσοκομείο και καθημερινές αλλαγές του τραύματος στα ιατρεία, ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η όλη διαδικασία ήταν μια περιπέτεια για κάποιον που ήθελε να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα.
Στην δική μας καθημερινή πρακτική, ήδη από το 2009, ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις (ποσοστό μικρότερο από 5%) που προβαίνουμε σε χειρουργική αφαίρεση της κύστης κόκκυγα, αυτό γίνεται αποκλειστικά στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία.
Ο ασθενής φεύγει άμεσα μετά από λίγη ώρα, πηγαίνει στο σπίτι του και δεν χρειάζεται καμία νοσηλεία. Την επόμενη μέρα κάνουμε μια αλλαγή, εμείς στο ιατρείο, και από την επόμενη ημέρα ο ασθενής πλένεται μόνος του στο σπίτι. Αυτή ήταν η τακτική μας στην ανοικτή μέθοδο αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα, την οποία είχαμε απλοποιήσει και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια επίσκεψη στο ιατρείο κάθε 10 ημέρες για να βεβαιωθούμε ότι η επούλωση προχωρά κανονικά. Η πλήρης επούλωση απαιτούσε ένα με δύο μήνες, ανάλογα με το μέγεθος της κύστης κόκκυγα. Δείτε περισσότερα στην παρουσίαση περιστατικών στη συνέχεια της ανάρτησης.

Ενδοσκοπικό laser και κύστη κόκκυγα
Αποτελεί πλέον την καθημερινή ρουτίνα μας στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα - δείτε περισσότερα εδώ. Όλες οι υπόλοιπες τεχνικές, που εφαρμόζαμε για περισσότερα από 25 χρόνια είναι πλέον η σπάνια εξαίρεση.

KK2

Τις διατηρούμε για ειδικά παραμελημένα περιστατικά με μεγάλο πλάτος της κύστης και υποτροπές που έχουν δημιουργήσει πολλαπλά συρίγγια όπως εδώ.

Δείτε ενδιαφέροντα περιστατικά.

 

All Items
ΚΚ
Show More LOADING... NO MORE ITEMS

 

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο