Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες (τι είναι, πρόληψη, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία)

Η αιμορροΐδοπάθεια είναι γνωστή από την αρχαιότητα και υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί σε κάποια φάση της ζωής του το 20 -30% του γενικού πληθυσμού. Ετυμολογικά η λέξη αποτελείται από τις ελληνικές λέξεις «αίμα» και «ροή» που αποδίδουν ακριβώς αυτό που προκαλούν οι αιμορροΐδες - το σύμπτωμα της απώλειας αίματος
Συνήθως χαρακτηρίζονται από ανώδυνη αιμορραγία από το ορθό κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, επί των κοπράνων, με ή χωρίς πρόπτωση κάποιου ιστού στην περιοχή του πρωκτού.

hemo anatomy

Γενικά οι αιμορροΐδες μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες: τις εσωτερικές και τις εξωτερικές.
Οι εξωτερικές αιμορροΐδες συνήθως δεν χρειάζονται κάποια ειδική αντιμετώπιση, εκτός αν θρομβωθούν ή αν προκαλούν δυσφορία στον ασθενή. Δείτε περισσότερα εδώ.
Αντιθέτως, οι εσωτερικές αιμορροΐδες του αρχικού σταδίου αντιμετωπίζονται συνήθως με συντηρητικά μέτρα, όπως φαρμακευτική αγωγή, αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών και κενώσεων - δείτε περισσότερα εδώ, ή ήπιες επεμβάσεις, όπως με τοποθέτηση ελαστικού δακτυλίου ή με σκληροθεραπεία.

Hemo stage4b

Η χειρουργική αντιμετώπιση των εσωτερικών αιμορροΐδων έχει ένδειξη σε προχωρημένες καταστάσεις – π.χ. όταν είναι μόνιμα εκτός πρωκτού, όταν έχουν αποτύχει τα συντηρητικά μέτρα, ή όταν παρουσιαστούν επιπλοκές.
Δεν είναι τυχαίο που ο λαός μας λέει τις αιμορροΐδες «ζοχάδες», εννοώντας τη δυσφορία που προκαλούν στον πάσχοντα καθώς και τον εκνευρισμό που δημιουργούν στην καθημερινότητά του προς τους άλλους.
Είναι γεγονός ότι, συνήθως, κάθε ασθενής αναφέρεται σαν «αιμορροΐδες» σε οτιδήποτε εντοπίζει ή τον ενοχλεί στην περιοχή του πρωκτού. Η διάγνωση βέβαια είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς οι διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις στον πρωκτό έχουν βέβαια και διαφορετική αντιμετώπιση καθώς και διαφορετική πρόγνωση και σημασία.

Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό της αντίληψης του κοινού για τις αιμορροΐδες είναι η κακή φήμη που έχει από το παρελθόν η χειρουργική αντιμετώπιση του θέματος- δείτε περισσότερα εδώ. Πλέον οι ενδείξεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση έχουν περιοριστεί και μόνο το 10% των περιστατικών των αιμορροΐδων καταλήγει στο χειρουργείο, αφ’ ετέρου οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί, έχουν γίνει λιγότερο επεμβατικές και σίγουρα δεν είναι επώδυνες.

Laser1

Είναι συνήθης καθημερινή πρακτική με τη νέα τεχνική της laser αιμορροϊδοπηξίας - δείτε περισσότερα εδώ, ο ασθενής την ίδια ημέρα βγαίνει από την κλινική και συνήθως μετά από δύο ημέρες, μπορεί να επανέλθει άνετα στην εργασία του, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.
Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ συνηθισμένη ορθοπρωκτική πάθηση, που προκύπτει από τη συμπτωματική μεγέθυνση και/ή μετακίνηση των προστατευτικών στρωμάτων του πρωκτού, που σχηματίζεται από χαλαρούς συνδετικούς ιστούς, μύες, αρτηρίες και φλέβες. Εκτός από το οίδημα στην περιοχή υπάρχει πάντα και κάποιος βαθμός φλεγμονής των ιστών.
Οι πραγματικές αιτίες δημιουργίας αιμορροΐδων είναι άγνωστες, όμως πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αυτές.

an4 an1

Το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι μεγάλο ποσοστό όσων πάσχουν από αιμορροΐδες, ή όσων νομίζουν ότι πάσχουν, τείνουν να ακολουθούν αυτοσχέδιες φαρμακευτικές αγωγές, αντί να έρχονται σε επαφή με τους αρμόδιους γιατρούς. Αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι οι αιμορροΐδες αποτελούν το κυριότερο θέμα υγείας που απασχολεί τους χρήστες του διαδικτύου, όπως δείχνουν τα στοιχεία των μηχανών αναζήτησης. Δυστυχώς, η ποιότητα των διαθέσιμων πληροφοριών στο διαδίκτυο ποικίλλει, ενώ σχεδόν οι μισές από τις ιστοσελίδες με αντίστοιχο περιεχόμενο είναι αναξιόπιστες. Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων πρέπει να γίνεται με πιστοποιημένα από έρευνες φάρμακα και ένα υψηλό επίπεδο φροντίδας. Στην πράξη, οι περισσότεροι ασθενείς με χαμηλής διαβάθμισης αιμορροΐδες μπορούν να θεραπευθούν αποτελεσματικά με μη χειρουργικές αγωγές ως εξωτερικοί ασθενείς, υπό την επίβλεψη είτε γαστρεντερολόγων είτε γενικών χειρουργών. 

Οι σύγχρονες απόψεις για τις αιμορροΐδες.
Ο ακριβής μηχανισμός δημιουργίας των αιμορροΐδων δεν είναι κατανοητός σε βάθος. Μέχρι σήμερα, η αιμορροΐδα είναι παθολογικός όρος που περιγράφει τη συμπτωματική και ανώμαλα καθοδική μετατόπιση των ιστών του πρωκτού (πρωκτικό μαξιλάρι). Η μετατόπιση αυτή προκύπτει από την καταστροφή του υποστηρικτικού συνδετικού ιστού και της μη ομαλής κυκλοφορίας του αίματος μέσα σε αυτούς τους ιστούς, με αποτέλεσμα οι μετακινούμενοι αυτοί ιστοί να προκαλούν διαστολή και παραμόρφωση του πλέγματος των αιμορροΐδων. Παρόλο που η ακριβής παθοφυσιολογία των αιμορροΐδων παραμένει άγνωστη, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, που πιθανώς να οφείλεται σε σειρά αιτιών. Μεταξύ αυτών είναι η μετατόπιση των ιστών, οι αγγειακές ανωμαλίες, οι φλεγμονές στους ιστούς και η εσωτερική πρωκτική πρόπτωση. Οι διαφορετικές αντιλήψεις για τις αιτίες εμφάνισης των αιμορροΐδων είναι πιθανό να οδηγούν σε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για τις αιμορροΐδες
Η ακριβής αιτία της αιμορροΐδοπάθειας είναι άγνωστη, όμως πολλοί παράγοντες έχουν θεωρηθεί ότι συνδέονται με την εμφάνιση αιμορροΐδων, μεταξύ αυτών:
- η χρόνια δυσκοιλιότητα
- η καθιστική ζωή
- η παχυσαρκία
- η βαριά εργασία με συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης
- κληρονομική προδιάθεση
- ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής και
- η εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, ορισμένα συμπτώματα σχετικά με την ενδοκοιλιακή πίεση (όπως η δυσκοιλιότητα και η παρατεταμένη καταπόνηση), είναι ευρέως αποδεκτά ως αιτίες εμφάνισης αιμορροΐδων λόγω της προκαλούμενης φλεβικής καταπόνησης στο αιμορροϊδικό πλέγμα. Τέλος, συγκεκριμένα  είδη φαγητού και αντίστοιχοι τρόποι ζωής έχουν καταγραφεί ως αιτίες ανάπτυξης αιμορροΐδων αλλά και οξείας επιδείνωσης των αντίστοιχων συμπτωμάτων. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δίαιτα χαμηλή σε ίνες, τα πικάντικα φαγητά και η κατανάλωση ποτού.

fytikes ines4

 

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται με κάποιο τρόπο, τα κόπρανα μαλακά, ώστε να διευκολύνεται η αποβολή τους χωρίς ιδιαίτερη πίεση και προσπάθεια , όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αφότου εκδηλωθεί η ανάγκη. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή συμβάλουν στη δημιουργία μαλακών κοπράνων και κάνουν άνετη την αποβολή τους - δείτε περισσότερα εδώ.

 Διάγνωση και ταξινόμηση των αιμορροΐδων
Το συνηθέστερο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η ανώδυνη πρωκτική αιμορραγία κατά την αφόδευση, η οποία ενδέχεται να συνοδεύεται από την πρόπτωση πρωκτικού ιστού. Συνήθως, το αίμα δεν αναμειγνύεται με τα κόπρανα αλλά περικλείει την εξωτερική επιφάνεια των κοπράνων ή παρατηρείται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού μετά την αφόδευση. Το κύριο χαρακτηριστικό του αίματος είναι το ανοιχτό κόκκινο χρώμα του, καθώς το πλέγμα των αιμορροΐδων έχει άμεση σύνδεση με το αγγειακό δίκτυο.

Hemo graphics

Οι ασθενείς με  επιπλοκές των αιμορροΐδων (δηλαδή εξωτερικές αιμορροΐδες με οξεία θρόμβωση και στραγγαλισμένες εσωτερικές αιμορροΐδες) μπορεί να παρουσιάσουν πρωκτικό πόνο και εξογκώματα στην άκρη του πρωκτού. Από την άλλη, οι ασθενείς με απλές αιμορροΐδες συνήθως δεν παρουσιάζουν κανένα πρωκτικό πόνο.
Στην καθημερινή πράξη, ο οξύς πρωκτικός πόνος είναι πιθανότερο να εμφανιστεί λόγω πρωκτικών ραγάδων και αποστημάτων του ορθού.
Προκειμένου να διαγνωστούν οι αιμορροΐδες είναι επιτακτικό να υπάρχει ακριβές ιστορικό και αναλυτική ιατρική εξέταση, που θα συμπεριλαμβάνει δακτυλική εξέταση του πρωκτού και πρωκτοσκόπηση . Ακόμα και αν δεν έχει εμφανιστεί ανοιχτόχρωμο αίμα, κάθε ασθενής με πρωκτική αιμορραγία πρέπει να κανονίσει ορθοσκόπηση ή κολονοσκόπηση - δείτε περισσότερα εδώ, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου.

 

Hemo graphic

 

Οι αιμορροΐδες ταξινομούνται σε γενικές γραμμές βάσει της τοποθεσίας τους. Χωρίζονται σε εσωτερικές, οι οποίες εμφανίζονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού και καλύπτονται από βλεννογόνο του εντέρου, σε εξωτερικές, οι οποίες εντοπίζονται κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από δέρμα, και σε μεικτές. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες κατηγοριοποιούνται περαιτέρω ανάλογα με την εμφάνιση τους και το βαθμό πρόπτωσης.

 

Hemo stage

Στο  1ο στάδιο, οι αιμορροΐδες είναι ορατές μόνο με το πρωκτοσκόπιο και εκδηλώνονται με μικρή απώλεια αίματος.

Στο 2ο στάδιο ανήκουν εκείνες οι αιμορροΐδες οι οποίες στην κένωση, περιοδικά και όχι πάντα, προπίπτουν, αλλά ανατάσσονται από μόνες τους.
Στο 3ο στάδιο, οι αιμορροΐδες προπίπτουν κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται μόνο με το χέρι. Γενικά, σε αυτό το στάδιο προκαλούν σπανιότερα απώλεια αίματος από αυτές του 2ου σταδίου, αλλά συχνότερα ένα αίσθημα δυσανεξίας στον πρωκτό. Σε αυτό το στάδιο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος θρόμβωσης και περίσφιξής τους.
Στο 4ο στάδιο, οι αιμορροΐδες είναι μονίμως εκτός πρωκτού και δεν μπορούν να αναταχθούν. Προκαλούν έξοδο βλεννώδους υγρού , το οποίο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα και κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή

Η χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων

Pain in the ash 4

Δεν είναι τυχαίο που ο λαός μας λέει τις αιμορροΐδες «ζοχάδες», εννοώντας τη δυσφορία που προκαλούν στον πάσχοντα, καθώς και τον εκνευρισμό που δημιουργούν στην καθημερινότητά του. Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό της αντίληψης του κοινού για τις αιμορροΐδες, είναι η κακή φήμη που έχει από το παρελθόν η χειρουργική αντιμετώπιση του θέματος. Είναι γεγονός ότι, προ 20ετίας, ο ασθενής που έπρεπε να χειρουργηθεί για τις αιμορροΐδες του, αντιμετώπιζε έναν εφιάλτη.
Τη σύγχρονη εποχή όμως, αφενός μεν οι ενδείξεις για τη χειρουργική αντιμετώπιση έχουν περιοριστεί μόνο στο 10% των περιστατικών των αιμορροΐδων , αφ' ετέρου δε οι χειρουργικές τεχνικές έχουν εξελιχθεί, έχουν γίνει λιγότερο επεμβατικές και σίγουρα δεν είναι επώδυνες.
Για επείγουσες καταστάσεις στην περιοχή του πρωκτού δείτε περισσότερα εδώ.
Είναι πλέον συνήθης καθημερινή πρακτική, ο ασθενής 1- 2 ημέρες μετά το χειρουργείο, να μπορεί να επανέλθει άνετα στην εργασία του, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού, άσχετα από την τεχνική που εφαρμόστηκε.
Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται κυρίως από το στάδιο στο οποίο ευρίσκονται οι αιμορροΐδες και την εμπειρία των ιατρών.
Σχετικά απλές εσωτερικές αιμορροΐδες, 1ου και 2ου σταδίου, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής - δείτε περισσότερα εδώ και εδώ.

Είδη χειρουργικών επεμβάσεων για τις αιμορροΐδες:
-Επεμβάσεις που γίνονται στο ιατρείο, όπως η περίδεση με ελαστική ταινία και η σκληροθεραπεία.
Οι εξωτερικές αιμορροΐδες δεν απαιτούν κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, εκτός και αν παρουσιάσουν οξεία θρόμβωση, ή ενοχλήσεις στον ασθενή, οπότε, με τοπική αναισθησία, στο ιατρείο γίνεται αφαίρεση του θρόμβου και άμεση ανακούφιση του ασθενούς – δείτε περισσότερα εδώ.

-Επεμβάσεις που γίνονται με ημερήσια νοσηλεία σε κλινική
Η εγχείρηση αιμορροϊδοπηξίας κατά Longo συνιστάται σε περιπτώσεις στις οποίες συνυπάρχει και πρόπτωση του ορθού. Αιμορροϊδεκτομή με διάφορες τεχνικές εφαρμόζουμε για πολύ μεγάλες σε μέγεθος, αλλά και σε αριθμό αιμορροΐδες, 3ου ή 4ου σταδίου, και για περιπτώσεις θρομβωμένων αιμορροΐδων. 
Laser αιμορροϊδοπηξία – δείτε αναλυτικά εδώ.

Laser6

Στο ιατρείο μας, μετά από 30 χρόνια νοσοκομειακής εμπειρίας σε παθήσεις του πρωκτού, στις περιπτώσεις που καταλήγουμε στην χειρουργική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, η τακτική μας είναι η εξής:
-Για τις πολύ λίγες περιπτώσεις, ιδιαίτερα μεγάλων και πολλαπλών αιμορροΐδων με, ή χωρίς θρόμβωση, εφαρμόζουμε την τεχνική αιμορροϊδεκτομής κατά Milligan – Morgan.
-Για το 95% των περιπτώσεων, όμως, η καθημερινή μέθοδος που εφαρμόζουμε, είναι η laser αιμορροϊδοπηξία. Όλες οι υπόλοιπες τεχνικές έχουν πλέον για εμάς ιστορική αξία. Είναι γεγονός ότι, δεν είναι δυνατόν μία και μόνη τεχνική να καλύψει όλες τις περιπτώσεις των ασθενών. Πρακτικά, η laser αιμορροϊδοπηξία και η αιμορροϊδεκτομή καλύπτουν το σύνολο των περιπτώσεων.

Για τη χειρουργική θεραπεία των αιμορροίδων: Δείτε αναλυτικά εδώ.

Αλλαγές στη δίαιτα και τον τρόπο ζωής
Παρόλο που υπάρχουν σχετικά λίγες τεκμηριωμένες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στη δίαιτα και στον τρόπο ζωής, θεωρούμε ότι οι σχετικές υποδείξεις σαν κομμάτι μιας συντηρητικής αγωγής ή ως προληπτικά μέτρα είναι απολύτως απαραίτητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αιμορροΐδων. Οι συμβουλές συνήθως περιλαμβάνουν την αυξημένη πρόσληψη ινών και υγρών, την τακτική άσκηση, την αποφυγή της καταπόνησης και του διαβάσματος στην τουαλέτα καθώς και φαρμάκων που προκαλούν δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Δείτε περισσότερα εδώ.

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο