Δερματικά ράκη του πρωκτού

Δερματικά ράκη του πρωκτού (τι είναι - πρόληψη , συμπτώματα, διάγνωση , θεραπεία)

Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη πάθηση και πρόκειται για εξογκώματα του δέρματος ή και του επιθηλίου που ευρίσκονται στο χείλος του πρωκτού. Τα δερματικά ράκη του πρωκτού (skin tags) είναι συνήθως αποτέλεσμα ή κατάληξη μιας άλλης παθολογίας στη περιοχή, όπως π.χ. μετά από θρόμβωση, ή μετά από χειρουργική επέμβαση για αιμορροΐδες, ή επίσης μπορεί να συνοδεύουν μια ραγάδα του πρωκτού που πολλές φορές ο ασθενής την εκλαμβάνει ως αιμορροΐδα.

tag4

Έχουν μαλακή υφή και δεν προκαλούν πόνο. Αν γίνουν επώδυνα τότε θα πρέπει να διερευνηθεί, μήπως υποκρύπτεται κάτι άλλο, όπως π.χ. μια ραγάδα.
Υπολείμματα των κοπράνων παγιδεύονται κάτω από τα ράκη και η υγιεινή στην περιοχή γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, όταν δε υπάρχουν περισσότερα του ενός ράκη, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται. Φαγούρα στην περιοχή και πρωκτίτιδα είναι μια συνήθης κατάληξη.

Η διάγνωση των δερματικών ρακών επιβάλλεται να γίνεται πολύ προσεκτικά ώστε να αποκλειστούν άλλες πιο σοβαρές ορθοπρωκτικές παθήσεις. Η ορθοσκόπηση μπορεί να είναι καθοριστική για την τελική διάγνωση. Επί αμφιβολιών η βιοψία πιθανόν να κριθεί απαραίτητη.
Τα δερματικά ράκη του πρωκτού δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, δεδομένου όμως ότι ευρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Η περιοχή του πρωκτού δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί απόλυτα καθαρή, ακόμα και αν γίνουμε σχολαστικοί στην καθαριότητα μετά από κάθε κένωση. Μάλιστα, σχεδόν πάντα, αυτή η προσπάθεια για τον τέλειο καθαρισμό στην περιοχή δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα - δείτε περισσότερα εδώ . Εκτός των άλλων, σε οποιαδήποτε αλλοίωση στην περιοχή του πρωκτού, αντικειμενικά ασκείται διαρκής τριβή κα σημαντικός ερεθισμός σε κάθε βήμα που κάνουμε. Δείτε εδώ διάφορες αιτίες για να αφαιρεθούν τα δερματικά ράκη του πρωκτού. 

Τα δερματικά ράκη δημιουργούν πτυχές οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατον να καθαριστούν, συγκρατώντας υπολείμματα της κένωσης. Πολύ συχνά βλέπουμε δερματικά ράκη και έντονη πρωκτίτιδα, που συνήθως υποτροπιάζει, παρά το γεγονός ότι με λίγο σχολαστική καθαριότητα με καθαρό νερό υποχωρεί. Η καθαριότητα λοιπόν και η ριζική αντιμετώπιση επεισοδίων φλεγμονής στην περιοχή είναι ένας συχνός λόγος για την αφαίρεση των δερματικών ρακών.

tags after office tags after

Μια άλλη αιτία είναι η ριζική αντιμετώπιση άλλων δερματικών βλαβών που αναπτύσσονται στην περιοχή και δεν είναι εύκολη η θεραπεία τους λόγω του ότι κρύβονται μέσα στις πτυχές των δερματικών ρακών. Τέτοιες δερματικές βλάβες είναι τα κονδυλώματα.

Τέλος, πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε ασθενείς τους οποίους οι συγκεκριμένες δερματικές βλάβες ενοχλούν ψυχολογικά αλλά και αισθητικά, καθώς διαρκώς τις εντοπίζουν και ανησυχούν για την εξέλιξη και την οριστική διάγνωση του προβλήματος.
Κάθε μία από αυτές είναι μια σοβαρή αιτία για να αφαιρεθούν τα δερματικά ράκη του πρωκτού.

Η αντιμετώπιση τους είναι μόνο χειρουργική. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και ο/η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα και στην εργασία του την επομένη. Η εκτομη γίνεται είτε αμιγώς χειρουργικά με απορροφήσιμα ράμματα είτε σε συνδυασμό με τη χρήση laser.

Δείτε στη συνέχεια ενδιαφέροντα περιστατικά.

Gay friendly

All Items
Πρωκτός
Show More LOADING... NO MORE ITEMS

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο