Νεοπλάσματα του πρωκτού

Νεοπλάσματα του πρωκτού (πρόληψη - συμπτώματα - διάγνωση - θεραπεία)

Τα κακοήθη νεοπλάσματα του πρωκτού και του πρωκτικού σωλήνα εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και είναι σπάνια σε σχέση με τα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου – ορθού, που είναι 20 -30 φορές συχνότερα.
Από αυτά τα νεοπλάσματα τα συχνότερα είναι τα επιδερμοειδή, τα οποία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διαιρεί στα συχνότερα, που είναι καρκινώματα από πλακώδες επιθήλιο, τα βλεννοεπιδερμοειδή και αυτά από μεταβατικό επιθήλιο.

Άλλοι σπάνιοι όγκοι της περιοχής του πρωκτού
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
Μελάνωμα
Νόσος του Bowen του πρωκτού
Νόσος του Paget του πρωκτού
Ακροχορδονώδες καρκίνωμα (verroucous squamous carcinoma)
Τα καρκινώματα του πρωκτού συνήθως συνυπάρχουν με άλλες καλοήθεις παθήσεις, οι οποίες θεωρούνται πιθανά αίτια αυτών των καρκινωμάτων.
Τα κονδυλώματα, τα χρόνια συρίγγια, η λευκοπλακία και η προηγηθείσα ακτινοβολία συνυπάρχουν στο 60% των ασθενών με καρκίνο του πρωκτού και μόνο στο 6% σε όγκους του πρωκτικού σωλήνα.

kondylomas 3

Είναι γνωστό ότι τα κονδυλώματα εξαλλάσσονται σε καρκινώματα και προκαλούνται από τον ανθρώπινο ιό θηλωμάτων (human papilloma-virus HPV), ο οποίος πιθανώς έχει σχέση με τον καρκίνο του πρωκτού. Από το γεγονός αυτό και από το ότι ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζει μεγάλη συχνότητα στους ομοφυλόφιλους, η νόσος μπορεί να θεωρηθεί σεξουαλικά μεταδιδόμενη.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο πρωκτού:
• Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
• Πρωκτική σεξουαλική επαφή (έλεγχος κάθε 2-3 χρόνια).
• Ιστορικό δυσπλασίας τραχήλου μήτρας (CIN3)
• Κάπνισμα
• Κονδυλώματα πρωκτού
• Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, χρόνια θεραπεία με κορτιζόνη
• Μόλυνση με τον ιό HIV (έλεγχος κάθε χρόνο)

Τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου προληπτικά πρέπει να ελέγχονται τακτικά για την ανεύρεση προκαρκινωματωδών καταστάσεων υψηλόβαθμης επιθηλιακής δυσπλασίας (HGAIN). O προληπτικός έλεγχος είναι εφικτός με την κυτταρολογική του πρωκτού (test- pap) και την ορθο – πρωκτοσκόπηση σε τακτά διαστήματα - δείτε περισσότερα εδώ.

Η συμπτωματολογία των καρκινωμάτων του πρωκτού δεν είναι έντονη. Αναφέρεται αιμορραγία, κνησμός, εκκρίσεις, τεινεσμός, ψηλάφηση διογκώσεως. Αρκετά συχνά οι ασθενείς αποδίδουν τη συμπτωματολογία αυτή στις "αιμορροΐδες" και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρις ότου διαγνωσθεί το καρκίνωμα.

proctoscopy

Διάγνωση βέβαια περιλαμβάνει ορθοσκόπηση και βιοψία της βλάβης.

Σήμερα η ακτινο -χημειοθεραπεία αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας των καρκινωμάτων του πρωκτικού σωλήνα. Η κοιλιοπερινεϊκή εκτομή ενδείκνυται μόνο στις υποτροπές ή σε πολύ εκτεταμένους όγκους και πλέον γίνεται σπάνια.

Gay friendly

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο