Περιεδρικά συρίγγια

Περιεδρικά συρίγγια (τι είναι, πρόληψη, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία)

Τα συρίγγια του πρωκτού και του ορθού (τελικό τμήμα του παχέος εντέρου) είναι μια παθολογική επικοινωνία του εντέρου με τους παρακείμενους ιστούς ( κόλπος, ουροδόχος κύστη, δέρμα). Το συνηθέστερο είναι να υπάρχει επικοινωνία με το δέρμα οπότε λέγονται και περιεδρικά.
Όλα τα τέλεια συρίγγια αποτελούνται από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό στόμιο καθώς και από ένα συριγγώδη πόρο - έναν αυλό που φέρει σε επικοινωνία τα δυο στόμια. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν τυφλά συρίγγια , και ανευρίσκεται ένα μόνο στόμιο (εσωτερικό ή εξωτερικό).

proctitis4 fistula fistula11

Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν συνήθως τη  φυσική συνέχεια των ορθοπρωκτικών αποστημάτων - δείτε περισσότερα εδώ - και πολύ συχνά εντοπίζεται μια σταγόνα πύου στο έξω δερματικό στόμιο. Ο ερεθισμός αυτό στην περιοχή προκαλεί συχνά δερματίτιδα και κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή του πρωκτού, που είναι και η αιτία επίσκεψης σε δερματολόγο.

Ανάλογα με την εντόπισή τους και τη σχέση τους με το σφιγκτήρα του πρωκτού διακρίνονται σε ενδο, εξω, και διασφιγκτηριακά, τα οποία βέβαια έχουν και εντελώς διαφορετική χειρουργική αντιμετώπιση.
Η  διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και την ορθοσκόπηση, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ η χρήση ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος και, σε λίγες περιπτώσεις, η μαγνητική τομογραφία θα μας βοηθήσει στη χαρτογράφηση του συριγγίου και θα κατευθύνει τη χειρουργική αποκατάσταση. Η πλήρης χαρτογράφηση και η εμπειρία της χειρουργικής ομάδας είναι εγγύηση για την οριστική αντιμετώπιση ενός συριγγίου και η αποφυγή υποτροπών.

fistula catherer
sirig2

Η θεραπεία των συριγγίων είναι μόνο χειρουργική, καθώς η αυτόματη ίαση, ή η φαρμακευτική θεραπεία είναι ανέφικτη. Η εγχείρηση συνίσταται στην ευρεία διάνοιξη σε όλη την έκτασή του και αφαίρεση του συριγγώδους πόρου.
Ειδικά στις περιπτώσεις που συμμετέχει ο σφικτήρας του πρωκτού στο συρίγγιο, απαιτείται η τεχνική «βρόγχου» ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα του σφιγκτήρα και να αποφευχθεί η ακράτεια.

Setonabscess

Σε σύγχρονη τεχνική χρησιμοποιούμε ειδικά υλικά (seton) που παραμένουν εντός του συριγγίου και καταλήγουν στην πλήρη απορρόφηση του  συριγγίου - δείτε εδώ σε video.

Gay friendly

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο