"Πολύποδες" του πρωκτού

"Πολύποδες" του πρωκτού (τι είναι, πρόληψη, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία)

Συνήθως, ως «πολύποδες» του πρωκτού περιγράφεται από τους ασθενείς οτιδήποτε ψηλαφούν οι ίδιοι στην περιοχή του πρωκτού. Έτσι, αναφέρονται ως πολύποδες οι αιμορροΐδες, δερματικά ράκη και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην περιοχή.  Δείτε περισσότερα εδώ.

Intranal mucosal polyp protrusion
Fobroepithelial polyp without dysplasia

Υπάρχουν όμως πολύποδες στον πρωκτό που συνήθως είναι είτε υπερτροφικές θηλές, ή και πραγματικοί «πολύποδες» που ξεκινούν από το τελικό τμήμα του εντέρου (ορθό) και απλά προβάλουν από τον πρωκτό.
Σπάνια εντοπίζεται στην περιοχή του πρωκτού ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του δέρματος όπως π.χ. σμηγματογόνες κύστεις, λιπώματα κλπ. Δείτε περισσότερα εδώ.
Οι θηλές του πρωκτού είναι φυσιολογικές δομές του πρωκτού, που δεν προκαλούν βέβαια συμπτώματα παρά μόνο αν αναπτυχθούν πολύ ή ερεθιστούν. Συνήθως καλύπτονται από δέρμα και απαλό ροζ ή υπόλευκο χρώμα και έχουν ευρεία βάση. Αν αναπτυχθούν αρκετά σε μήκος, μπορεί να πέσουν από το πρωκτικό άνοιγμα κατά την αφόδευση και να χρειαστεί να αναταχθούν δακτυλικά.
Η φλεγμονή των θηλών σχετίζεται συχνά με ραγάδες, ή συρίγγια , ή με κνησμό του πρωκτού και εσωτερικές αιμορροΐδες. Η δυσκοιλιότητα αλλά και η διάρροια με ερεθιστικά υγρά κόπρανα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των θηλών.
Οι πολύποδες του πρωκτού καλύπτονται από βλεννογόνο του εντέρου και όχι από δέρμα, δεν προκαλούν πόνο, αλλά συχνά αιμορραγούν. Συνήθως εκφύονται από το ορθό αλλά λόγω μεγάλου μίσχου προπίπτουν στον πρωκτό και συχνά συγχέονται με αιμορροΐδα.

proctoscopy

Η ορθο- πρωκτοσκόπηση θα βάλει την οριστική διάγνωση και βέβαια θα καθοριστεί και η θεραπεία. Βιοψία της βλάβης πιθανόν να είναι απαραίτητη επί αμφιβολιών. Στην περίπτωση του πολύποδα του ορθού απαραίτητη είναι η ολική κολονοσκόπηση για εντοπισμό και αφαίρεση πολυπόδων στο υπόλοιπο παχύ έντερο.
Η αντιμετώπιση των πολυπόδων είναι μόνο χειρουργική, των δε υπερτροφικών θηλών καταρχήν συντηρητική και μόνο επί αποτυχίας της αγωγής, χειρουργική αφαίρεση .

Gay friendly

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο