Ραγάδα του πρωκτού

Ραγάδα του πρωκτού (τι είναι, πρόληψη, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία)

Η ραγάδα του πρωκτού είναι μια σχισμή - εξέλκωση (ένα έλκος) που εντοπίζεται στην άκρη του πρωκτού στο τμήμα εκείνο που ενώνεται με το δέρμα. Μια άλλη συνήθης θέση για τη δημιουργία μια ραγάδας, που όλοι την έχουμε δει συνήθως, είναι η γωνία του στόματος.

fissure1 fissure3

Στον πρωκτό συνήθως εντοπίζεται στη οπίσθια μέση γραμμή (6η ώρα), ενώ σπανιότερα και σε γυναίκες μπορεί να εντοπιστεί και στην πρόσθια μέση γραμμή (12η ώρα). Ραγάδες που εμφανίζονται σε άλλες άτυπες θέσεις, πιθανόν να είναι εκδήλωση άλλων ασθενειών όπως νόσου Crohn, πυώδους ιδραδενίτιδας ή και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Η ραγάδα του πρωκτού διακρίνεται σε οξεία και χρόνια μορφή.
Η διάκριση δεν γίνεται με βάση τα χρονικά δεδομένα αλλά από την εικόνα της αλλοίωσης. Η οξεία ραγάδα είναι μια ρήξη υγιούς κατά τα άλλα πρωκτοδέρματος, με σημεία πρόσφατης αιμορραγίας ή να αιμορραγεί εύκολα κατά τη ψηλάφηση. Αντίθετα στη χρόνια ραγάδα υπάρχει χαρακτηριστικά έλκος με οιδηματώδη, ανασηκωμένα χείλη και κρατήρα ρυπαρό με κοκκιώδη ιστό.

 anal fissure

 

Συνήθως εντοπίζουμε μια στήλη ή πτυχή «φρουρό» αμέσως χαμηλότερα στη ραγάδα, που συνήθως είναι διογκωμένη πρωκτική θηλή ή και υπερτροφικά εσωτερικά θηλώματα.

Η ραγάδα του πρωκτού, εντοπίζεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή με πλούσια νεύρωση και έτσι είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση.

 

fissure4b

Κατά την αφόδευση το έλκος διατείνεται και προκαλεί πόνο που επιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα, μετά την κένωση. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο μεγάλος, που ο ασθενής να αναστέλλει ο ίδιος τη κένωση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσκοιλιότητα με σκληρά κόπρανα, τα οποία θα ξανατραυματίσουν την περιοχή μη αφήνοντας τελικά, μέσα από αυτό τον φαύλο κύκλο, τη ραγάδα να επουλωθεί. Παράλληλα η περιοχή ουδέποτε βέβαια μπορεί να διατηρηθεί ουσιαστικά καθαρή, με αποτέλεσμα τα ερεθιστικά και γεμάτα μικρόβια κόπρανα να δημιουργούν ένα χρόνιο φλεγμονώδη ερεθισμό στη περιοχή.
Κοινό σημείο σε όλες τις χρόνιες ραγάδες είναι η υψηλή πίεση ηρεμίας του πρωκτού και αυξημένη δραστηριότητα του έσω σφιγκτήρα. Γενικότερα δεχόμαστε σαν μηχανισμό δημιουργίας των ραγάδων ότι μικροί τραυματισμοί στο επιθήλιο του πρωκτού, παράλληλα με την τοπική ισχαιμία λόγω της υπερτονίας του σφιγκτήρα, μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας χρόνιας ραγάδας.

Διάγνωση γίνεται συνήθως εύκολα από τη συμπτωματολογία: κυρίως πόνος μετά την αφόδευση που διαρκεί 20 – 30 λεπτά, αιμορραγία (ζωηρό κόκκινο αίμα) στη διάρκεια ή το τέλος της κένωσης.Μπορεί να υπάρχει φαγούρα στο πρωκτό με μικρή αποβολή βλέννας μικρή απώλεια κοπράνων με διαρκή ερεθισμό του δακτυλίου. Κατά την επισκόπηση του πρωκτού η ραγάδα εντοπίζεται εύκολα και γίνεται και ο διαχωρισμός της σε οξείας ή χρόνιας μορφής.
Πρωκτοσκόπηση εφόσον είναι εφικτή, θα διαγνώσει άλλες αλλοιώσεις στην περιοχή όπως πολύποδες, υπερτροφικά θηλώματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μαζί με τη ραγάδα σε περίπτωση χειρουργείου. Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα του πρωκτού (EAUS) και του ορθού (ERUS), είναι πολύ χρήσιμο για την διαπίστωση προβλημάτων του σφιγκτηριακού μηχανισμού (κακώσεις, ατροφία, ελλείμματα σφιγκτήρων), ιδίως σε γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά (κακώσεις και του έξω σφιγκτήρα) ή σε ασθενείς γενικότερα στους οποίου έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στην ορθοπρωκτικής περιοχή ή κακώσεις στο περίνεο. Πολύ σπάνια θα απαιτηθούν για τη διάγνωση περίπλοκες εξετάσεις όπως μανομετρία του πρωκτού ή μαγνητική τομογραφία της πυέλου. 

Είναι γεγονός επίσης ότι υπάρχουν  περιπτώσεις, στις οποίες η διάγνωση είναι εφικτή μόνο με νάρκωση (μέθη), καθώς η ενόχληση και ο πόνος στην περιοχή είναι τόσο μεγάλος, που είναι αδύνατον να γίνει ακόμα και μια απλή δακτυλική εξέταση.

Θεραπεία
Θεμελιώδη ρόλο στη αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας παίζουν καταρχήν η ρύθμιση των διαιτητικών συνηθειών του ασθενούς και η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας – δείτε αναλυτικά εδώ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό μόνο με τη διατροφή η χρήση υπακτικών σκευασμάτων π.χ. παραφινέλαιο (Duphalac, Nujol), θα μαλακώσει τη σύσταση των κοπράνων και θα βοηθήσει στο να σταματήσει ο καθημερινός τραυματισμός που υφίσταται ο δακτύλιος από τη δίοδο σκληρών κοπράνων καθώς και η συντήρηση του χρόνιου φλεγμονώδους ερεθισμού.
Η σωστή υγιεινή της περιοχής – δείτε περισσότερα εδώ - θα προλάβει την ανάπτυξη λοιμώξεων (πρωκτίτιδα, περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα).
Για τις περιόδους έξαρσης των ενοχλημάτων και μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό δείτε περισσότερα εδώ.

Πάνω από το 50% των ραγάδων θεραπεύονται από μόνες τους, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση ή ακόμα και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία πέρα από τη καλή υγιεινή της περιοχής. Το λουτρό στη περιοχή (sitz bath), δηλαδή μούλιασμα του πρωκτού σε απλό χλιαρό νερό για 20 λεπτά αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των ραγάδων αλλά δεν συντελεί στην επούλωση των, δείτε περισσότερα εδώ.

Φαρμακευτική θεραπεία

ointment 3

Έχει σαν στόχο να προκαλέσει παροδική χάλαση των μυϊκών ινών του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού με αποτέλεσμα την βελτίωση της αιματικής παροχής στην περιοχή και τελικά την επούλωση της χρόνιας ραγάδας.Φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι τα νιτρώδη (δινιτρικός ισοσορβίτης) και οι ανταγωνιστές ασβεστίου (διλτιαζέμη, νιφεδιπίνη), τα οποία έχουν βρεθεί ότι θεραπεύουν τη χρόνια ραγάδα σε ποσοστό 89% των ασθενών μετά από θεραπεία 10 εβδομάδων.
Ήπιες παρενέργειες αναφέρονται όπως ζάλη ή πονοκέφαλος ,οι οποίες υποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενώ προσοχή πρέπει να δίνεται σε ασθενείς με υπόταση ή καρδιολογικά προβλήματα.
Η χρήση αλοιφών με τοπικό αναισθητικό (λιδοκαϊνη) έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον με πτωχά αποτελέσματα. Η μόνη ένδειξη που έχουν πλέον αφορά την μερική ανακούφιση από τον πόνο.
Botulinum-A toxin. Η τοξίνη του μικροβίου της αλλαντιάσεως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην πλαστική χειρουργική και τελευταία άρχισε να εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας . Στην μέθοδο αυτή με την ένεση της τοξίνης στον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού επιτυγχάνεται μία παρατεταμένη αλλά αναστρέψιμη παράλυση του έσω σφιγκτήρα, η οποία διαρκεί για περίπου δύο με τρεις μήνες, χρόνος ικανός για την επούλωση της ραγάδας.
Η ‘χημική’ αυτή σφιγκτηροτομή, υποστηρίζεται από πολλές μελέτες ότι δίνει αποτελέσματα που πλησιάζουν σε επιτυχία αυτά της χειρουργικής θεραπείας Συνήθως χρειάζονται δύο συνεδρίες με έγχυση 20-25 i.u. τοξίνης ανά συνεδρία, ενώ κατ’ άλλους συγγραφείς αναφέρεται και η αγωγή με μία συνεδρία των 50 i.u.
Όταν αποτύχουν όλες οι άλλες θεραπείες καταφεύγουμε στην χειρουργική θεραπεία η οποία μπορεί να είναι:

Χειρουργική εκτομή στις χρόνιες ραγάδες όπου αφαιρείται η ραγάδα με τη χρήση laser, μαζί με τα συνοδά θηλώματα ή άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις όπως π.χ. αιμορροΐδες.

fisure

Η παλαιά εφαρμοζόμενη απλή διαστολή έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί λόγω της πιθανής μετεγχειρητικής ακράτειας και η διεθνώς αναγνωρισμένη σύγχρονη μέθοδος είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, μία εύκολη σύντομη και ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος, η οποία γίνεται με με ημερήσια νοσηλεία σε συνεργαζόμενες κλινικές - δείτε περισσότερα εδώ.

Gay friendly

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Θερμοπυλών 7, Χαλάνδρι
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση
Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο