Διαβητικό Πόδι

Η αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους

Διαβητικός ακρωτηριασμός και παρακολούθηση του σακχάρουΟι ειδικοί εκτιμούν ότι, κάθε τριάντα δευτερόλεπτα  κάποιος ασθενής με διαβήτη χάνει ένα κάτω άκρο λόγω  διαβητικού έλκους.

Μια από τις επιπλοκές του διαβήτη είναι η εμφάνιση ελκών ποδός. Αυτές οι πληγές προκαλούνται από μια σειρά αιτιών, συμπεριλαμβανομένων την κακή παροχή αίματος λόγω κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων, νευροπάθειας (η οποία είναι βλάβη στα νεύρα που δυσχεραίνει τους διαβητικούς να έχουν αίσθηση στα άκρα τους) και, τελικώς, επειδή οι διαβητικοί τείνουν να επουλώνουν τις πληγές πιο αργά από τους μη διαβητικούς.

images 11Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι οι διαβητικοί διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να χρειαστούν ακρωτηριασμό από ότι οι μη διαβητικοί.

Καμία πληγή σε διαβητικό πόδι δεν πρέπει να θεωρηθεί δευτερεύουσα.

Ακόμα και οι φαινομενικά δευτερεύουσες πληγές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σοβαροί τραυματισμοί.

Ο κάλος Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμα και τους κάλλους, οι οποίοι συχνά αποτελούν προάγγελους στο διαβητικό έλκος ποδιού.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους ποδιού είναι η προληπτική και αποτρεπτική φροντίδα του διαβητικού ποδιού. Δείτε περισσότερα εδώ.

Αυτό σημαίνει τη διατήρηση του ποδιού στεγνού και καθαρού, την αποτροπή της δημιουργίας σχισμών στο δέρμα, ενυδατώνοντας τακτικά, την προσοχή όταν κόβονται νύχια, την επιλογή κατάλληλων παπουτσιών.
Γυμνό περπάτημα στην άμμο

Επιπλέον σημαίνει να αποφεύγουμε να περπατάμε ξυπόλυτοι, την καθημερινή εξέταση των ποδιών, την προσοχή κατά το πεντικιούρ και την άμεση θεραπεία κάθε υποψίας μικροτραυματισμών στο πόδι. Σε περίπτωση που εντοπιστούν κοψίματα, εκδορές ή μικροτραυματισμοί, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί άμεσα, να χρησιμοποιηθεί αντιβιοτική κρέμα, η πληγή πρέπει να καλυφθεί με επιδέσμους και να παρασχεθεί επαγγελματική περίθαλψη εντός της πρώτης εβδομάδας.

diabetic shoe 2Είναι απόλυτη ανάγκη να επιλεγούν τα σωστά παπούτσια

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να φοράνε τακτικά διαβητικά παπούτσια, τα οποία είναι σταθερά, επιτρέπουν στο πόδι να αναπνεύσει και το προστατεύουν από χτυπήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς τα διαβητικά έλκη συχνά είναι ανώδυνα λόγω της νευροπάθειας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημία στους ιστούς χωρίς αίσθηση πόνου. Οι διαβητικοί θα πρέπει να αποφεύγουν να περπατάνε ξυπόλυτοι ακόμα και μέσα στο σπίτι, ιδίως όσοι έχουν διαγνωσμένα αγγειακά προβλήματα στο πόδι ή νευροπάθεια.

Θεραπευτική αγωγή για το διαβητικό έλκος ποδιού

Καθαρισμός
diabetic foot 4Στην περίπτωση που εμφανιστεί διαβητικό έλκος ποδιού, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να χρειαστούν για τη θεραπεία του. Αρχικά, ο γιατρός μπορεί να πρέπει να καθαρίσει την πληγή. Αυτό σημαίνει ότι ο νεκρός ιστός στην περιοχή πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων τη χρήση νυστεριού, ψαλιδιών, καλό ξέπλυμα της πληγής, χρησιμοποίηση υγρών επιδέσμων. Πολλές φορές τοποθετούνται υγροί επίδεσμοι στην πληγή, αφήνονται να στεγνώσουν και μετά απομακρύνονται. Όπως τραβιούνται από την πληγή, φεύγει μαζί τους και ο νεκρός ιστός

Αντιμικροβιακά
Κατά δεύτερον, αντιμικροβιακά ή αντιμυκητιασικά μπορεί να είναι αναγκαία για να καταπολεμηθεί η μόλυνση. Αυτό θα χορηγηθούν αρχικά βάσει της σοβαρότητας της πληγής και μπορεί να ληφθούν είτε από το στόμα είτε αν απαιτείται και ενδοφλέβια. Αν η πληγή είναι ιδιαίτερα σοβαρή, μπορεί να παρθούν καλλιέργειες από την πληγή για να εξακριβωθεί ο παθογόνος παράγοντας ώστε η θεραπεία με αντιβιοτικά να είναι στοχευμένη.

Αφαίρεση της πίεσης
diabetic foot HistoryΚάθε πίεση στην πληγείσα περιοχή πρέπει να αποφευχθεί. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη χρήση αναπηρικής πολυθρόνας, την εφαρμογή γύψου, τη χρήση πατερίτσας ή ειδικής διαβητικής μπότας που προστατεύει το πόδι.

Έλεγχος του σακχάρου του αίματος.

Diabetes

Η διατήρηση του ζαχάρου στο αίμα σε αυστηρό έλεγχο θα βοηθήσει την επούλωση. Όταν αντιμετωπίζεται μια επιπλοκή όπως το διαβητικό έλκος ποδιού, η σωστή διαχείριση του διαβήτη είναι κρίσιμη.

Φροντίδα στο σπίτι
Μετά την επιστροφή στο σπίτι, η φροντίδα της πληγής μπορεί να είναι αναγκαία. Συνήθως αυτό απαιτεί τακτικές αλλαγές επιδέσμων. Ο γιατρός θα εξηγήσει τι πρέπει να γίνει συγκεκριμένα για κάθε περίπτωση.

Picture1 Μόλις η πληγή επουλωθεί πλήρως, είναι σημαντικό να συνεχίσει η σωστή φροντίδα του διαβητικού ποδιού για να αποφευχθεί μια υποτροπή. Αν ακολουθηθούν τα παραπάνω, η θεραπεία του διαβητικού έλκους ποδιού μπορεί να είναι επιτυχής και να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125
Ιατρική Μονάδα "Ιάτωρ"
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση




Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο