Διαβητικό Πόδι

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να φέρει μεγάλη αναστάτωση

Η διάγνωση για το διαβήτη μπορεί κυριολεκτικά να φέρει «τα πάνω κάτω», όχι μόνο στη ζωή σας, αλλά και στη ζωή της οικογένειάς σας (συζύγου, παιδιών, αδερφιών και γονιών). Η καθημερινότητα όλων μπορεί ν' αλλάξει μετά από μια τέτοια διάγνωση. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι, πως θα διαχειριστείτε αυτή την αλλαγή.

Κατ' αρχάς, ο αντίκτυπος της διαβήτη σε μια οικογένεια εξαρτάται από το ποιο μέλος της είναι ο διαβητικός. Είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχει σε μια οικογένεια ένα παιδί που πάσχει από διαβήτη, απ' ότι ένας ενήλικας.

Το σημαντικότερο είναι να θυμόμαστε πάντα ότι ο διαβήτης δεν είναι θανατηφόρα πάθηση.

Φροντίστε να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν καλύτερα και θα διαπιστώσετε ότι η κατάσταση είναι πιο απλή, απ' ότι φοβόσαστε.

Τα περισσότερα διαβητικά παιδιά έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη Τύπου 1 σε μικρή ηλικία. Οι γονείς συχνά δίνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο πρόβλημα και αντιμετωπίζουν το παιδί διαφορετικά, σε σχέση με τ' αδέρφιά του, αυτή όμως η προσέγγιση είναι λανθασμένη.

images 6Αν και ο διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση, με λίγη εξάσκηση, αντιμετωπίζεται εύκολα. Εξηγείστε στο παιδί σας τι σημαίνει διαβήτης και πως η ζωή του θα είναι λίγο διαφορετική στο εξής. Φροντίστε στη συζήτηση να είναι παρόντα και τ' αδέρφιά του. Μ' αυτό τον τρόπο όλη η οικογένεια θα νιώσει ότι το πρόβλημα αφορά όλους και θα χρειαστεί η βοήθεια όλων.

Προσπαθήστε να μην αλλάξετε πολύ την καθημερινότητα, δεδομένου ότι πολλά πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Τα γεύματα του διαβητικού μπορούν να ενταχθούν στο διατροφικό πρόγραμμα της οικογένειας, χωρίς πρόβλημα.

Δεδομένου ότι η παιδική ηλικία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος, πιθανόν να χρειαστεί η βοήθεια κάποιου ψυχολόγου, προκειμένου το παιδί να μπορέσει ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής του.

Το άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι πρέπει πάντα να έχετε υπόψη ότι δεν είστε μόνοι σ' αυτό το πρόβλημα. Πολλές οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση μ' εσάς. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε ομάδες, όπως το Diabetes Forum στο SupportGroups,com, οι οποίες θα σας παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλές για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Η αντιμετώπιση της διάγνωσης του διαβήτη, συνήθως είναι πολύ πιο απλή για τους ενήλικες. Μπορούν να έχουν πληροφόρηση για την ασθένειά τους καθώς και για τις αλλαγές στον τρόπο ζωής τους απευθείας από το γιατρό τους.

Σ' αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία με το/τη σύζυγο και τ' άλλα μέλη της οικογένειας, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τόσα πολλά για την ασθένεια.

Η ενημέρωση και η επικοινωνία είναι τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτετε για να αντεπεξέλθετε στο πρόβλημά σας.

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125
Ιατρική Μονάδα "Ιάτωρ"
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση




Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο