Διαβητικό Πόδι

Η ελλιπής συμμόρφωση ενός διαβητικού

Πρωταρχικό στοιχείο της θεραπείας στο σακχαρώδη διαβήτη είναι η επίτευξη δύο στόχων, που αφορούν τα επίπεδα σακχάρου πριν και μετά το φαγητό: όταν ο ασθενής είναι νηστικός, το σάκχαρό του πρέπει να κυμαίνεται από 80 έως 110 mg% ή πάντως να είναι κάτω από 130mg%.

DiabetesΌταν έχει φάει, το σάκχαρό του πρέπει να είναι μικρότερο από 140 mg% δύο ώρες μετά το φαγητό ή πάντως κάτω από 180 mg% σε κάθε στιγμή μετά από τη λήψη της τροφής.
Όταν επιτυγχάνονται οι δύο παραπάνω στόχοι, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (μία ουσία που συμβολίζεται HbA1c και αντικατοπτρίζει το μέσο όρο του σακχάρου το τελευταίο δίμηνο) είναι συνήθως κάτω από 6,5% (και πάντως κάτω από 7%).

Στην καθημερινή, κλινική πρακτική, τα δεδομένα όσον αφορά στην ρύθμιση του σακχάρου είναι απογοητευτικά: περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν επιτυγχάνουν τους προαναφερθέντες γλυκαιμικούς στόχους.

Η μελέτη NHANES ΙΙΙ που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μόνο το 44,5% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 είχε αποδεκτό γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με νεότερα δεδομένα (αφορούν την περίοδο 1999-2000) το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 35,8%.

Αντίστοιχα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μελέτη CODE-2 (αξιολόγησε την επίδραση του γλυκαιμικού ελέγχου στις επιπλοκές σε 7.000 διαβητικά άτομα) αποκάλυψε ότι μόνο το 31% επέτυχε καλό γλυκαιμικό έλεγχο – δηλαδή είχε γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,5% όπως ορίζουν οι τρέχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες.

images 10

Ειδικά για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία. 

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου, όμως, είναι επιζήμια για την υγεία. Μία μεγάλη μελέτη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγα χρόνια έδειξε ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην μείωση των μικροαγγειακών επιπλοκών της νόσου (όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφροπάθεια και η νευροπάθεια), ενώ μαζί με τον αυστηρό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης συμβάλλει στη μείωση των μακροαγγειακών επιπλοκών (όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα εγκεφαλικά επεισόδια).

ΑσκησηΗ αλλαγή του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντική στα άτομα με διαβήτη. Η απώλεια των περιττών κιλών (5-10% αρχικού βάρους) και η διατήρηση αυτής της απώλειας, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας (150 λεπτά αεροβική άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο , χορός κλπ , την εβδομάδα) και η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να συμβάλλουν στην μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας απ ό καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, τότε το επόμενο βήμα είναι η αύξηση της δοσολογίας του φαρμάκου που έχει χορηγηθεί στον ασθενή, ή η προσθήκη και άλλου φαρμάκου.

Σχετικά με τη σελίδα:

«Αντιμετωπίζουμε όλο το φάσμα των περιστατικών της γενικής χειρουργικής, λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δερματοχειρουργικής με σύγχρονες μεθόδους και σεβασμό στον ασθενή»

Σωρού 13, Μαρούσι, 15125
Ιατρική Μονάδα "Ιάτωρ"
+30 2103006564.
+30 6974325066.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.minotakis.gr

minotakis

Dr. Μινωτάκης Κωνσταντίνος


Χειρουργός - Διευθυντής Χειρουργικής κλινικής

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook για να έχετε περισσότερη ενημέρωση




Eγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εδώ

*Απαραίτητο πεδίο